Küresel piyasalar sarsıldı: Altın ve petrol düşüşte, borsalar karışık

“`html

Orta Doğu Gerilimlerinin Piyasalara Etkisi

Orta Doğu’daki mevcut gerilim, dünya genelindeki finansal piyasalarda risk algısını artırarak, yatırımcıların endişelerini besliyor. Özellikle ABD’nin İran’a yönelik olası askeri müdahalesi, piyasalarda belirleyici bir unsur haline geldi.

Enflasyon ve ekonomik büyüme gibi temel makroekonomik göstergelerde belirsizlikler, artan jeopolitik riskler ile birleşince, varlık fiyatlamalarında zorluklar yaşanıyor. İran-İsrail arasındaki çatışmaların büyüme ihtimali, yatırımcıları daha temkinli hareket etmeye yönlendiriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakerelerin yüksek ihtimalle gerçekleşeceği için iki hafta içinde (askeri müdahale yapma) kararını vereceğini belirtirken, “Eğer diplomasi için bir fırsat varsa, Başkan bunu değerlendirecektir, ancak gerektiğinde güç kullanmaktan da kaçınmayacaktır.” dedi.

TRUMP, FAİZ İNDİRİMİ KONUSUNDA ISRARLI

ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini sabit tutarken, yıl sonu çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyon tahminini %2,8’den %3,1’e yükseltti. Ek olarak, büyüme tahminini %1,7’den %1,4’e indirilmesi dikkat çekti, ancak yıl sonu için faiz tahminini %3,9 olarak korudu.

Başkan Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürüyor ve Powell’ın ülkeye “yüzlerce milyar dolara mal olduğunu” iddia ederek faiz oranlarının en az 2,5 puan daha düşük olması gerektiğini ifade etti.

Trump, Avrupa’da 10 kez faiz indirimine gidildiğini, ABD’de bunun olmadığını hatırlatarak, enflasyonun düşük olduğunu ifade ederek Powell’ı “çok geç” diyerek eleştirdi ve onu “Amerika’nın utancı” olarak nitelendirdi.

ABD VADELİ ENDEKSLERİ OLUMSUZ SEYİRDE

Tüm bu gelişmeler doğrultusunda ABD’nin 10 yıllık devlet tahvil faizi yüzde 4,40 seviyesinde işlem görürken, altın fiyatları da yüzde 0,4 oranında bir düşüşle 3.357 dolara geriledi.

İsrail ile İran arasındaki gerilimin arttığı 13 Haziran’da 76,3 dolara çıkarak şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan Brent petrolü, şu anda önceki kapanışına göre yüzde 1,9 düşüşle 75,8 dolardan işlem görmekte.

Dün, dolar endeksi yüzde 0,2 değer kaybederek 98,7 seviyesinden kapanırken, gün içerisinde yüzde 0,1 düşüşle 98,6 seviyesine geriledi.

ABD’de piyasalar, köleliğin sona erdiği günü anmak için “19 Haziran” (Juneteenth) dolayısıyla kapalıydı; bu sebeple endeks vadeli kontratlar negatif bir açılış yaptı.

AVRUPA BORSALARINDA SATIŞ TENDANSI

Avrupa borsalarında satış baskılarının hakim olduğu bir gün geçerken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda %4,25 seviyesinde sabit tuttu.

BoE, yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki artan çatışmaların enerji fiyatlarını artırarak enflasyonist baskıları artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca ABD’nin uyguladığı gümrük tarifelerinin ticaret politikalarında yarattığı belirsizliklerin şirketleri ihtiyatlı davranmaya zorladığına vurgu yapıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Euro Bölgesi’nin yüksek tarifeler, ticaret belirsizlikleri ve jeopolitik risklerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,58, Fransa’da CAC 40 endeksi %1,34, Almanya’da DAX %1,12 ve İtalya’da FTSE MIB %1,21 değer kaybetti. Avrupa da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir şekilde başladı.

ASYA BORSALARI JAPONYA HARİÇ POZİTİF

Asya piyasalarında Japonya dışındaki borsa endekslerinde alış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, Çin Haziran ayında gösterge kredi faiz oranlarını sabit tuttu. Çin Merkez Bankası (PBoC), bir yıllık kredi faiz oranını %3 ve beş yıllık faiz oranını %3,5’te tutma kararı aldı.

Japonya’da çekirdek enflasyon, Mayıs ayında beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Ülkede Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık %3,5 artarken, çekirdek TÜFE ise %3,7 oranında bir artış kaydetti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) haziran toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda Japonya ekonomisinin genel olarak ılımlı bir toparlanma gösterdiği, fakat bazı alanlarda zayıflık gözlemlendiği ifade edildi. Enflasyon beklentilerinin ise ufak bir artış gösterdiği belirtilerek, TÜFE’deki yıllık artışın mevcut seviyelerde kalacağı öngörülüyor.

Bu gelişmeler ışığında, kapanışa yakın Japonya’daki Nikkei 225 endeksi yatay seyirle devam ederken, Güney Kore’de Kospi %1,2, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %1,2 oranında değer kazandı.

TCMB FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ

Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyrin görüldüğü günde, BIST 100 endeksi %1,02 oranında değer kaybederek 9.102,02 puandan kapandı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontratlar ise dün akşam normal seans kapanışının %0,6 üzerinde, 10.223,00 puandan işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %46 seviyesinde sabit tutmaya devam etti. Ayrıca, gecelik borç verme faizi %49’da, borçlanma faizi ise %44,5’te bırakıldı.

Duyuruda, mayıs ayında enflasyonun ana eğiliminin gerilediği belirtildi ve öncü verilerin bu eğilimin haziran ayında da devam edeceğine işaret ettiği vurgulandı. Jeopolitik gelişmelerin ve artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri takip ediliyor.

Dolar/TL, dün %0,2 artarak 39,6200 seviyesinden kapanmışken, bugünkü açılışta %0,1 artışla 39,6500 seviyesinde işlem görmekte.

Analistler, yurtiçinde konut fiyat endeksi ve tüketici güven endeksi, ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ile Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi gibi önemli verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 9.000 ve 8.900 seviyelerinin destek, 9.200 ve 9.300 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu ifade ettiler.

İşte piyasalarda bu gün takip edilecek veriler:

  • 09.00 Almanya, Mayıs ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 09.00 İngiltere, Mayıs ayı Perakende Satışlar
  • 09.40 Japonya, BoJ Başkanı Ueda’nın konuşması
  • 10.00 Türkiye, Nisan ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu
  • 10.00 Türkiye, Mayıs ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi
  • 10.00 Türkiye, Haziran ayı Tüketici Güven Endeksi
  • 10.00 Türkiye, Mayıs ayı Konut Fiyat Endeksi
  • 15.30 ABD, Haziran ayı Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi
  • 17.00 ABD, Mayıs ayı Öncü Endeks
  • 17.00 Euro Bölgesi, Haziran ayı Tüketici Güven Endeksi

“`

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Kurallara uymayan 85 sürücüye ceza yağdı: Toplam 840 bin TL

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Bartın’da 21-27 Haziran tarihleri arasında toplam 3 bin araç kontrolden geçti. Denetimlerde abart egzoz kullanımından 15 araç sürücüsüne 32 bin 505 TL, alkollü araç kullanmaktan 9 …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Akaryakıtta rekor indirim: Motorine tek seferde en yüksek indirim geldi

Döviz kurundaki dalgalanmalar, petrol piyasasındaki hareketlilik ve vergi yükleri nedeniyle sürekli değişkenlik gösteren akaryakıt fiyatlarında bu kez sevindiren bir gelişme yaşandı. İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin ardından benzine ve motorine ciddi oranda indirim yapıldı.