İklim gizemini anlamak için milyonlarca yıllık buzulu eritecekler

Antarktika’dan Elde Edilen Çekirdeklerle Geçmişe Yolculuk

Bir grup İngiliz araştırmacı, Dünya’nın iklim tarihini 1,5 milyon yıl öncesine kadar olan bölümüne ışık tutmayı hedefleyen iddialı bir çalışmaya imza atıyor. Ekip, Dünya’nın en eski buzlarından bazılarını eriterek, içlerinde saklı bilgilere ulaşmayı planlıyor.

İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bilim insanları, Cambridge’deki laboratuvarlarında geçen yedi hafta boyunca 1,5 milyon yıllık Antarktika buz çekirdeklerini kademeli olarak eriterek, toz, volkanik kül ve hatta tek hücreli algler gibi malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu materyaller, Dünya’nın eski iklimi hakkında önemli ipuçları taşıyor ve sera gazlarının geçmişteki etkileri hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Bilim insanları, insan kaynaklı emisyonların gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyebileceğini anlamak amacıyla da bu çalışmayı yürütüyor. Ancak ana gizem, 800.000 ila 1,2 milyon yıl önce meydana gelen ani buzul değişimleri. Bu değişimlere neden olan detayların buzul çekirdeklerinde saklı olabileceği düşünülüyor ve bu gizemli döneme “Orta Pleistosen Geçişi” adı veriliyor.

Buzul Çağlarına Yolculuk

2004 yılında yapılan Antarktika buz çekirdeği analizi, son 800.000 yılda Dünya’nın iklimi ile atmosfer gazları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermişti. Gezegen, 100.000 yıllık döngülerle sıcak ve soğuk dönemler yaşamıştı.

Yeni çalışma, daha detaylı ve kesin analizler yapılmasına olanak sağlayacak veriler sunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.

Related Posts

Otomotiv sektöründe deprem: Büyük zarar açıklandı, tam 2.3 milyar dolar

Otomotiv sektörünün devlerinden Stellantis, 2025 yılının ilk yarısına ilişkin öncü finansal verilerini yayımladı. Şirket, söz konusu dönemde 2,3 milyar avro net zarar ettiğini açıkladı. Küresel sevkiyatlar ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6 düşerek 1,4 milyon adede geriledi.

Instagram’a yeni gelecek özellik sızdı! El bile sürmeden kullanılacak

Instagram’ın test aşamasında olan yeni özelliği sızdı. Yeni getirecek özellikte elinizi sürmeden uygulamada saatlerce video izleyebileceksiniz.

ALS hastalarına müjde: İnsan dokusu gibi nefes alan yeni bir model geliştirildi

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), istemli kas hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Beyin ile kaslar arasındaki iletişimin kopması, kaslarda güçsüzlük, felç …

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Grok hakkında erişim engeli kararı

Grok hakkında erişim engeli kararı