İştahla yediğimiz 3 besin meğer beynimizi milim milim küçültüyormuş: Ünlü cerrah duyurdu

Beyin Cerrahından Beslenme Uyarısı: İşte Beynin Düşmanları!

Sevdiğiniz atıştırmalıkların beyniniz üzerinde düşündüğünüzden daha büyük etkileri olabilir. Hindistan’ın Haydarabad kentinde yaşayan ünlü beyin cerrahı Dr. Raveesh Sunkara, takipçilerini beyin sağlığı açısından zararlı olabilecek üç yaygın besin hakkında uyardı.

Meslek hayatı boyunca 1.000’in üzerinde beyin ameliyatı gerçekleştirdiğini belirten Dr. Sunkara, özellikle bilişsel gerilemeyi önlemede beslenmenin kilit rol oynadığını belirtti. Bilişsel bozukluk; Hafıza kaybı, bulanık düşünme, muhakeme ve problem çözme becerilerinde azalma gibi sorunları içerebilir.

Instagram’da @Dr_Raveesh kullanıcı adıyla paylaştığı sağlık ipuçları ve beyin cerrahisine dair videolarla 50.000’den fazla takipçiye ulaşan Dr. Sunkara’nın bazı videoları milyonlarca kez izlendi. Özellikle kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili videosu, birçok kişinin dikkatini çekti ve şaşırttı.

KIZARTMALAR VE PAKETLİ ÜRÜNLERDEN KAÇININ

Dr. Sunkara’ya göre, en zararlı besinlerin başında trans yağ içeren kızartmalar ve paketli ürünler geliyor. Bu ürünlerin beyin iltihabına neden olduğunu belirten Sunkara, uzun vadede ise ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Dr. Sunkara’nın bu tezi 2014 yılındaki bilimsel çalışmayla da örtüşüyor. ‘Doymuş ve Trans Yağlar ile Bunama Arasındaki İlişki’ başlıklı derlemede, bu tür gıdaların bunama riskini artırabileceği ifade ediliyor.

YÜKSEK ŞEKER İÇEREN İÇECEKLER

İkinci sırada ise yüksek şeker içeren içecekler var. Dr. Sunkara bu içeceklere dair ise şunları söylüyor:

“Sıvı formda alınan yüksek şeker, ani kan şekeri yükselmelerine yol açar. Bu ani dalgalanmalar zamanla beyin yorgunluğuna neden olur ve uzun vadede beynin küçülmesine dahi yol açabilir.”

Şekerli içeceklere dair yapılan bilimsel bir çalışmada da şekerli içeceklerin azaltılmasının bilişsel bozukluklara karşı koruyucu olabileceği belirtiliyor.

BEYİN DÜŞMANI: İŞLENMİŞ GIDALAR

Dr. Sunkara’nın üçüncü uyarısı ise ultra işlenmiş gıdalar üzerine. Ünlü doktor, bu tür yiyeceklerin bağırsaklarda sorunlara neden olduğunu bunun da bağırsak-beyin eksenini bozduğunu ifade ediyor. Çünkü beyin verilenle çalışır!

Ultra işlenmiş gıdalar, sadece evde yapılan işlenmiş yemeklerden farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçen bu ürünler, yapay renklendiriciler, aromalar ve koruyucular gibi katkı maddeleri içerir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

119 ülkede görüldü, yayılıyor: Milyonlarca kişi tehlikede!

Hiçbir sınır tanımadan hızla yayılan tehlike, uzmanları bile alarma geçirdi. Görüldüğü ülke sayısı 100’ü aştı, vaka sayıları tırmanıyor. DSÖ ilk kez kapsamlı bir tedavi kılavuzu yayımladı.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir