Turşu sirkeyle mi, limonla mı yapılır?

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu, pek çok yemeğin yanına eklenerek sofraları şenlendiriyor. Sonbaharda kurulan turşular sıklıkla kış mevsiminin vazgeçilmezi haline geliyor. Areda Piar, Türk halkının turşuya dair alışkanlıklarını araştırarak merak edilenlere ışık tuttu. Yeşilçam filmlerine de konu olan ”en iyi turşu suyu sirkeden mi yoksa limondan mı olur?” sorusu da adeta yanıt buldu.

İşte, bin 100 kişiyle yapılan araştırmada dikkat çeken sonuçlar…

Yüzde 75,9 gibi çok büyük bir çoğunluk turşunun ‘sirkeli’ olanını tercih ettiğini, yüzde 24,1 ise limonla yapılması gerektiğini dile getirdi.

Araştırmada katılımcıların yarısından çoğu turşusunu kendi yaptığını söyledi. Şöyle ki, “Turşunuzu nereden temin ediyorsunuz?” sorusuna yüzde 65,1’lik kesim “Kendim yapıyorum” cevabını verdi.

Turşu severlerin yüzde 13,2’si turşucudan, yüzde 11’i marketten, yüzde 5,7’si tanıdığı birinden turşusunu almayı tercih ediyor. Yüzde 5 oranında bir kesim ise turşu almadığını ifade etti.

İŞTE TÜRK HALKININ FAVORİ TURŞUSU

Turşu severlerin favori turşusu ise salatalık… Öyle ki “Favori turşunuz hangisi?” sorusunda salatalık yüzde 44,7 ile zirvede.

Diğer favori turşular ise sırasıyla şöyle: Yüzde 24,8 karışık, yüzde 10,6 lahana, yüzde 9,2 biber, yüzde 4,2 acur, yüzde 1,9 taze fasulye, yüzde 1,2 yeşil domates, yüzde 0,7 havuç, yüzde 0,5 patlıcan, yüzde 2,2 diğer.

Tüketicilerin yüzde 64,1’i turşu suyunu, yüzde 35,9’u şalgam suyunu tercih ediyor. “Turşu suyunu acılı mı seversiniz yoksa acısız mı?” sorusunu da yüzde 51,3’ü acısız derken, yüzde 48,7’si acılı tüketmeyi tercih ettiğini ifade etti. “Turşunuzu nasıl tercih edersiniz?” sorusuna ise yüzde 49,8’i acısız, yüzde 50,2’si acılı yanıtını verdi.

Türk halkının yarısından çoğu kuru fasulyenin yanında turşu olmazsa olmaz diyor. Yüzde 52,7’lik kesim turşu ile kuru fasulye tüketmeyi sevdiğini söylerken, yüzde 10,6’sı nohut, yüzde 8,11’i balık, yüzde 7,7’si pilav, yüzde 6,5’i tarhana çorbası, yüzde 2,9’u döner tüketiyor.

Diğer tercihler ise yüzde 2,7’si dürüm, yüzde 2,7’si diğer, yüzde 2,2’si tavuklu pilav, yüzde 1,7’si kavurma, yüzde 1,2’si makarna, yüzde 1’i hamburger.

“YUMURTANIN DA TURŞUSU MU OLUR?”

Bilindiği üzere Türk mutfağında birbirinden ilginç turşu çeşitleri var. Duyunca, “Bunun da turşusu mu olurmuş?” dedirtiyor.

“Turşusu olduğunu duyduğunuzda şaşırdığınız ürünler nedir?” sorusunun cevabında “Yumurta” büyük bir çoğunlukla dile getirildi. Yüzde 40,2 yumurta derken, yüzde 13,4 balık, yüzde 11,2 bamba, yüzde 9,3 mandalina, yüzde 7,1 muz, yüzde 4,4 karpuz, yüzde 3,9 erik, yüzde 2,9 mantar, yüzde 2,7 kiraz, yüzde 2,2 avokado, yüzde 0,2 üzüm, yüzde 2,5 diğer cevabını verdi.

“En iyi turşu hangi bölgede yapılır?” sorusunda iç Anadolu bölgesi yüzde 24,3 ile ipi göğüsledi.

Yüzde 21,8 Ege Bölgesi’ni, yüzde 19,9 Karadeniz Bölgesi, yüzde 14,6 Marmara Bölgesi, yüzde 7,2 Akdeniz Bölgesi, yüzde 6,7 Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 5,5 Doğu Anadolu Bölgesi takip etti.

TURŞU TÜKETME SEBEBİ

Turşu tüketicilerine neden turşu tükettikleri de soruldu. Yüzde 62’si yemek kültürü, yüzde 21,9’u hastalıklara karşı önlem, yüzde 10,8’i metabolizmayı hızlandırmak için olduğunu dile getirdi. Yüzde 5,3’ü ise diğer cevabını verdi.

Peki, turşunun mevsimi var mı? Turşu tüketicileri en çok hangi mevsimde turşu tüketiyor? Bu soru da açık ara bir yanıt buldu.

Tüketicilerin yüzde 62,3’ü turşuyu kışın tercih ediyor. Yüzde 33,8’i dört mevsim derken, yüzde 2,8’si yaz yüzde 0,8’i sonbahar yüzde 0,3’ü ilkbahar dedi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x