‘Teksas’ kararı: Yüksek Mahkeme yeşil ışık yaktı, temyiz mahkemesi askıya aldı

Posted by

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin Teksas eyaletinin ülkenin yakın tarihindeki en katı sığınmacı karşıtı kanunlarını uygulamasına izin vermesinden birkaç saat sonra yerel bir temyiz mahkemesi yasayı askıya aldı. Yüksek Mahkeme, ABD-Meksika sınırındaki eyalette sınırı ‘yasa dışı’ olarak geçen sığınmacıların tutuklanmasına imkan veren yasayı engellemeyi 19 Mart Salı günü reddetmişti. Ancak, bundan birkaç saat sonra New Orleans’taki yerel temyiz mahkemesi yasanın yürütmesini askıya aldı.

Kısaca SB4 olarak adlandırılan yasa, eyalet polisine, sınırı ‘yasa dışı’ olarak geçtiğinden şüphelenilen herhangi birini durdurup gözaltına alabilme yetkisi veriyor. Sadece okullar, hastaneler ve ibadet yerleri polisin yetki alanının dışında kalıyor. Sınırı ‘yasa dışı’ yollardan geçmek Teksas eyalet kanunlarına göre halihazırda suç olarak kabul ediliyor ancak bu vakalar bugüne kadar genellikle şahsi dava olarak görülüyordu.

BIDEN: GÜNEY SINIRINDA KARGAŞAYA NEDEN OLACAK

Demokrat Joe Biden yönetimi, yasanın federal hükümetin göçü düzenleme yetkisine müdahale olduğunu savunarak ‘anayasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle yasaya muhalefet etmişti ve Yüksek Mahkeme’den yürütmeyi durdurmasını talep etmişti. Daha önce verilen mahkeme kararlarında, ülkenin göçmenlik yasasının eyaletler tarafından değil, sadece federal hükümet tarafından uygulanabileceğine hükmedilmişti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Başkan Joe Biden, Yüksek Mahkeme’nin bu eyalet kanununu engellemeyi reddetmesini eleştirerek, “SB4 sadece Teksas toplumunun güvenliğini zedelemeyecek, aynı zamanda güney sınırımızda kaosa ve kargaşaya neden olacak” dedi. Adalet Bakanlığı da yasanın ABD hükümetinin ülkenin sınırını koruma yetkisini ihlal etmesinin yanında, Meksika ile ilişkileri de zedeleyebileceği uyarısında bulundu ve ‘göçmen karşıtı’ yasayı kınadı. Teksas Başsavcısı Ken Paxton ise Yüksek Mahkeme’nin kararını överek bunun Biden yönetimine karşı ‘büyük bir zafer’ olduğunu savundu.

Meksika’nın ABD Büyükelçisi Roberto Velasco Álvarez ise ülkesinin Teksas eyaletinden geri gönderilen sığınmacıları kabul etmeyeceğini açıkladı.

YASA, NE ÖNGÖRÜYOR? YETKİ KİMDE?

Yasa uyarınca, cezalar hafif suçtan ağır suça kadar değişebilecek ve yakalananlar hapis ya da 2 bin dolara kadar para cezasıyla cezalandırılabilecek. Sınır dışı edildikten sonra yeniden eyalete giriş yaptığı tespit edilenlerse en fazla 20 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

ABD Anayasası eyaletlere bu yetkiyi açıkça vermemiş olsa bile geleneksel olarak federal hükümetler göçmenlikle ilgili yasa ve düzenlemeler yapıyor. Federal hükümetler ayrıca başka ülkelerle anlaşmalar da yapabiliyor. Davaya konu olan tartışmalı SB4 yasası ise Teksas’ta aralık ayında yasalaşmıştı ve 5 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Yasanın temyiz mahkemesince askıya alınmasının artından kaybeden taraf yasayı yeniden ABD Yüksek Mahkemesi’ne götürebilecek.

ABD merkezli kamuoyu araştırma şirketi Gallup’un şubat ayında yayımlanan anketine göre ABD’lilerin üçte biri göçmenliği ülkenin en büyük sorunu olarak görüyor. ABD’de bu yıl kasımda başkanlık seçimleri yapılacak. ABD Yüksek Mahkemesi şu an 6’sı muhafazakar, 3’ü liberal 9 yargıçtan oluşuyor. Mahkemenin liberal 3 yargıcı son karara destek vermedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir