Glukozamin, kimyasal bir amino asit şekeridir. Vücut bu aminoasit şekerini kendiliğinden de üretebilir. Bu aminoasit şekeri, vücutta çeşitli fonksiyonel moleküllerin yapıtaşı olarak kullanılmaktadır. Bu aminoasit şekeri, kabuklu deniz canlılarının kabuklarında, her çeşitten mantarda ve hayvanların kemiklerinde bulunmaktadır. cine haber sitesi Glukozamin kullanımı, bazı eklem bozukluklarının giderilmesi için de işe yaramaktadır.
Glukozamin Ne İşe Yarar?
Glukozamin’in görevi, eklemlerin arasında bulunan yumuşak dokuların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu dokular, kemiklerin arasında bulunan sinovyal adı verilen sıvılarla birlikte çalışarak kemiklerin birbirlerine sürtünmesini engeller. Yani glukozamin kullanımı, kemik sağlığını korumak için de gereklidir. Özellikle ilerleyen yaşlarda, kemiklerin arasında bulunan bu yumuşak dokular zarar görür ve sinovyal sıvısı da azalarak kemiklerin zarar görmesine sebep olur. Özellikle diz kemiklerinde görülen bu rahatsızlık, zor yürümeye ve hatta yürüyemeyecek duruma gelmeye sebep olabilir. Bu sebeple, cizre haber sitesi Glukozamin’in görevini yerine getirmesi, insan sağlığı için son derece önemlidir. Glukozamin şu konularda yardımcı görev almaktadır:
- Eklem sağlığının korunması,
- Eklem ağrılarının ve hassasiyetinin azaltılması,
- Bağırsak astarının onarılması ve korunması,
- Mide ve mesane içinde aşınmaya ve yaralanmaya karı önlem almak,
- Sızıntıya sebep olan bağırsak sendromunu ve Enflamatuar hastalığını tedavi etmek,
- Kırıklar ve yaralanmalar sonrasında, dokuları onarmak ve daha güçlülerini inşa etmek,
- Otoimmün reaksiyonlarını ve iltihaplanmaları tedavi etmek.
Glukozamin Faydaları Nedir?
Glukozamin’in yararları arasında, dünyada milyonlarca kişinin mustarip olduğu eklem iltihaplanmasına karşı mücadele etmek de vardır. Glukozamin’in göstermiş olduğu faydalar şunlardır:
- Bağırsak Bozukluklarını Hafifletmek: Glukozamin sindirimin iyileştirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bağırsak sızıntısı bulunan hastalarda, Glukozamin kullanımı, sızıntı olan yerin onarılması açısından önem taşımaktadır. civril haber sitesi Glukozamin kullanımı aynı zamanda yine sindirimle ilişkili mide ve mesane hasarlarını da onarmaya yardımcı olmaktadır. Araştırmalara göre, Glukozamin kullanan hastalar, diğer anti-enflamatuar ve antibiyotik ilaçları kullanan ve bu ilaç tedavilerine yanıt vermemiş olan hastalara göre, hızlı ve kesin bir iyileşme sağlamışlardır. Glukozamin kullanan hastalarda tam iyileşme görüldüğü hatta yeni ve sağlıklı hücrelerin yapıldığı sonucuna varılmıtır.
- Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu Belirtilerini Hafifletmek: Glukozamin, genç ve orta yaşlı kişilerde görülen bu eklem bozukluğunun belirtilerinin hafifletilmesinde etkin görev almaktadır. Bu eklem bozukluğu, kafa ve boyun bölgesinde meydana gelerek, bağ, çene ve boyun ağrılarıyla kendisini ortaya koymaktadır. Bu hastalığın tedavisi genellikle, çenelik ya da boyunluk kullanımıyla sağlanmaktadır. Bu eklem bozukluğu çok ağrılı bir sürece sebep olurken Brezilya’da 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 12 hafta boyunca Glukozamin kullanımı bu ağrıların hafiflemesine yol açmaktadır.
- Kemik Ağrısını Hafifletmek: Bazı bilimsel araştırmalara göre, Glukozamin kullanımı, kemik çevresindeki yumuşak dokunun desteklenmesini sağladığı için, kemik ağrılarının ve kemik iltihabının önüne geçmektedir. Kemik rahatsızlığı olan kişilerde, Glukozamin kullanımı sayesinde hareket etme olanağı da artmıştır.
Glukozamin Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
Glukozamin kullanımı, oral yolla su ya da benzeri bir sıvının yardımıyla yutularak yapıldığı gibi, krem şeklinde topikal uygulamayla da yapılabilmektedir. Glukozamin kullanım miktarı, zamanı ya da yöntemi, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. cobanlar haber sitesi Bu takviyenin belli bir dozu bulunmamaktadır. Bu doza ve zamana ancak kişinin hastalık öyküsünü yakından takip eden ve kişinin vücudunun ihtiyaçlarını anlayabilen bir hekim tarafından karar verilebilir.
Glukozamin Zararları Nelerdir?
Glukozamin’in zararları, yine kişiden kişiye değişiklik gösterir. Olası yan etkiler, kişinin yaşına, kilosuna ya da genel sağlık tablosuna göre değişebilmektedir. Glukozamin kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek yan etkiler şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- corlu haber sitesi
- Karın ağrısı,
- Göğüs bölgesinde yanma hissi.