Küresel hisse piyasaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell’ın açıklamaları ve tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşmasıyla karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler ağır data gündemine çevrildi.
Hafta içinde para siyasetine ait kelamla yönlendirmede bulunan Powell, enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma seviyesine yaklaşırken faiz artış suratını biraz yumuşatmanın mantıklı olduğunu söyledi.
Faiz artış suratını yavaşlatma vaktinin aralık toplantısında gelebileceğini belirten Powell, “Para siyasetinde çok sıkılaştırma yapmak istemiyoruz lakin enflasyon konusunda daha yolumuz var. Geçmişteki deneyimler, para siyasetini fazla erken yumuşatmamak gerektiği konusunda bizleri uyarıyor ve biz de enflasyonu hedeflenen düzeye düşürene kadar yolumuza devam edeceğiz” tabirini kullandı.
BELİRSİZLİK VE ARTAN KARAMSARLIK
Fed’in Bej Kitap raporunda da enflasyonda ölçülü seyir beklentilerine rağmen resesyon telaşlarına yer verilirken, birçok iştirakçinin ekonomik görünüme ait daha fazla belirsizlik yahut artan karamsarlık söz ettiği bildirildi.
Fed yetkilileri de kelamla yönlendirmelere devam ederken, çoğunluğun faiz artırımında yavaşlamaya sıcak baktığı görülüyor.
St. Louis Fed Lideri James Bullard, piyasaların daha yüksek faiz oranı ihtimalini yeteri kadar fiyatlamamış olabileceğini belirtirken, New York Fed Lideri John Williams enflasyonla uğraşta hala uzun yolları olduğunu kaydetti.
Fed Lider Yardımcısı Lael Brainard ise arz şoklarının enflasyon risklerini hala üstte tuttuğunu lisana getirdi.
Öte yandan, cuma günü açıklanan datalara nazaran ABD’de tarım dışı istihdam ekimde 263 bin artarak beklentileri geride bırakırken, Fed’in bu ayki faiz kararına ait kararsızlık gelecek haftaya taşındı.
Ülkede, gelecek devir resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi ortasındaki fark eksi 72 baz puanla son 22 yılın doruğunda bulunuyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay faizleri 50 baz puan artıracağı beklentileri ise tarım dışı istihdam verisinin akabinde yüzde 77’ye geriledi.
Powell’ın açıklamalarıyla dayanak bulan altının ons fiyatı hafta içinde 1.800 doların üzerine çıkmasına rağmen, haftanın son gününde çıkarlarını kısmen geri verdi ve haftayı yüzde 2,5 yararla 1.798 dolardan tamamladı.
Brent petrolün varil fiyatı üç haftalık düşüş eğilimini sonlandırarak geçen hafta yüzde 2,2 artışla 85,9 dolara, bakırın libresi yüzde 2,7 yükselişle 3,73 dolara çıktı.
NEW YORK BORSASI SONLU DA OLSA YÜKSELDİ
ABD’de hisse piyasaları bu hafta alış yüklü bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler ağır data gündemine çevrildi. Ülkede açıklanan makroekonomik bilgiler iktisada ait karışık sinyaller vermeye devam ederken, Fed’in bu ay atacağı adımlara ait belirsizlik sürüyor.
ABD’de açıklanan makroekonomik bilgilere nazaran, 3. çeyrek büyüme verisi ikinci kestirim sonuçları kapsamında yüzde 2,9’a revize edilirken, özel kesim istihdamı ise kasımda 127 bin ile Ocak 2021’den bu yana en düşük artışını kaydetti.
Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,7’de sabit kalırken, Fed’in dikkatle izlediği ortalama saatlik kar yüzde 0,6 artarak 32,82 dolara çıktı.
Tedarik İdare Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, yüksek borçlanma maliyetlerinin mal talebini baskılaması nedeniyle Mayıs 2020’den bu yana birinci kere daralmaya işaret eden 50 düzeyinin altında kaldı.
Ülkede şahsî gelirler, ekimde aylık yüzde 0,7 ve şahsî tüketim harcamaları da beklentiler dahilinde yüzde 0,8 artış kaydetti. New York borsasında bu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık yüzde 1,13, Nasdaq endeksi yüzde 2,09 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,24 bedel kazandı.
5 Aralık ile başlayan haftanın bilgi takviminde, pazartesi ISM hizmet bölümü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), güçlü mal siparişleri ve fabrika siparişleri, salı dış ticaret istikrarı ve cuma Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), toptan stoklar ile Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi takip edilecek.
AVRUPA’DA ENFLASYON YAVAŞLAMA SİNYALİ VERDİ
Avrupa borsalarında geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, bölgede açıklanan enflasyon bilgileri yavaşlama sinyali verdi.
Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda yüzde 10 yükseldi. Beklentiler, TÜFE’nin kasımda yüzde 10,3 artması istikametindeydi.
Euro Bölgesi’nde ekimde yüzde 10,6 seviyesinde bulunan enflasyon kasımda yüzde 10’a geriledi. Beklentilerin altında kalan ve 1,5 yıl sonra düşüş kaydeden enflasyon verisinde güç ve hizmet maliyetlerindeki azalış tesirli oldu.
Analistler, Avrupa’daki enflasyon datalarının akabinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Christine Lagarde’ın pazartesi ve perşembe günü yapacağı konuşmaların kıymetinin arttığını belirterek, açıklamalarda kelam konusu bilgilerin akabinde bankanın ultra şahin duruşunu değiştirip değiştirmeyeceğine ait sinyallerin aranacağını söyledi.
Bu hafta İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,93 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,44 yükselirken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,08 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,39 geriledi.
Gelecek hafta pazartesi bölge genelinde hizmet dalı PMI, salı Almanya’da fabrika siparişleri ve çarşamba Euro Bölgesi’nde büyüme ile Almanya’da sanayi üretimi takip edilecek.
ASYA’DA SON DURUM
Asya borsalarında bu hafta alış yüklü bir seyir izlenirken, Japonya negatif ayrıştı.
Çin’de artan yeni tip corona virüsü (Covid-19) olaylarına rağmen, salgınla gayrette alınan kararların yumuşatılabileceğine yönelik haber akışı ve hükümetin inşaat kesimindeki şirketlere hisse piyasalarında fonlama imkanı tanıması hisse piyasalarını destekledi.
Çin hükümeti, giderek artan toplumsal ve ekonomik külfetlere yol açan Kovid-19 salgınıyla uğraş stratejisinde değişimin işareti olarak yaşlı nüfusun aşılanmasına odaklanılacağını bildirdi.
Söz konusu adımların “sıfır Covid-19” siyasetinden dönüş yolunda başlangıç olduğu kestirim edilirken, ülkede hükümetin ekonomiyi odak noktasına aldığına ait algı güçlendi.
Japonya’da açıklanan bilgilere nazaran, sanayi üretimi aylık yüzde 2,6 gerileyerek beklentilerin altında kalırken, konut başlangıçları da yıllık yüzde 1,8 azaldı. Ülkede işsizlik de ekimde yüzde 2,6’ya yükseldi.
Çin’de açıklanan PMI imalat endüstrisinde 48’e, hizmet dalında 46,7’ye indi.
Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,79 gerilerken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,76, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 6,27 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,08 yükseldi.
5 Aralık ile başlayan haftanın bilgi takviminde pazartesi Çin’de hizmet bölümü ve bileşik PMI, çarşamba Çin’de dış ticaret istikrarı, perşembe Japonya’da dış ticaret istikrarı ve büyüme ile cuma Çin’de TÜFE ve ÜFE bilgileri takip edilecek.
YURT İÇİNDE GÖZLER ENFLASYONA ÇEVRİLDİ
Yurt içinde bu hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,82 artışla 4.962,97 puana yükselerek haftalık kapanış rekoru kırarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 5.091,68 puana taşıdı.
Gelecek hafta gözler pazartesi günü yurt içinde açıklanacak enflasyon datalarına çevrilirken, AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,10 artmasını bekliyor.
Dolar/TL haftayı bir evvelki haftalık kapanışın çabucak altında 18,6331’den tamamladı.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.000 ve 5.090 düzeylerinin direnç, 4.900 ve 4.870 puanın ise dayanak olarak öne çıkabileceğini söyledi.
Gelecek hafta yurt içinde pazartesi ÜFE, salı gerçek efektif döviz kuru ve çarşamba hazine nakit istikrarı bilgileri takip edilecek. (AA)